Bijen | Imker


Heeft u een bijenzwerm ontdekt? 

Maak u geen zorgen! Een zwerm is niet gevaarlijk. Blijf rustig en houd wat afstand. Ik sta graag voor u klaar om te helpen.

Sinds 2021 ben ik een trotse imker en heb ik mijn eerste bijenvolken ondergebracht in bijenkasten op verschillende prachtige locaties in Zeewolde. Met liefde en passie zorg ik voor deze fascinerende insecten.

Als u een bijenzwerm ziet, aarzel dan niet om direct contact met mij op te nemen. Ik kom graag bij u langs om de zwerm weg te scheppen en het volkje een veilige plek te geven in een kast of korf. Samen zorgen we ervoor dat deze zwervende bijen een nieuw thuis vinden.

Neem vandaag nog contact met mij op als u een bijenzwerm heeft ontdekt. Ik sta klaar om de zwerm bij u op te halen en ervoor te zorgen dat ze op een goede plek terechtkomen. Samen kunnen we bijdragen aan het behoud van bijen en hun waardevolle rol in ons ecosysteem.

Hier zijn geen kosten aan verbonden, mits deze zwerm makkelijk weg te halen is.

Wat is een bijenzwerm?

In de prachtige maanden mei en juni, en soms zelfs nog in juli, vindt er een bijzonder fenomeen plaats in de bijenwereld: de bijenzwerm. Tijdens deze periode vermeerderen bijenvolken zich en een deel van het volk, bestaande uit duizenden bijen, besluit samen met de koningin op zoek te gaan naar een nieuw onderkomen. Maar voordat ze hun ideale plekje hebben gevonden, maken ze een tussenstop.

Wanneer een bijenzwerm op zoek is naar een nieuw thuis, vormen ze een prachtige bal aan bijvoorbeeld een boomtak, dakrand, hekje, en soms zelfs aan een auto. Deze tijdelijke rustplaats kan enkele uren tot enkele dagen duren. Het is een spectaculair gezicht dat misschien wel dreigend lijkt, maar wees gerust, bijenzwermen zijn niet gevaarlijk. Ze zijn simpelweg op doorreis en hebben niets te verdedigen.

Het interessante aan bijenzwermen is dat terwijl ze wachten, de verkenners van de zwerm eropuit gaan om een nieuw onderkomen te vinden. Ze gaan op avontuur, op zoek naar de perfecte locatie waar het nieuwe bijenvolk kan floreren en honing kan produceren.

Bijenzwermen zijn niet alleen fascinerend om naar te kijken, maar ook van groot belang voor de natuur en ons ecosysteem. Ze dragen bij aan de bestuiving van bloemen en planten, waardoor de biodiversiteit wordt bevorderd en gewassen kunnen gedijen. Het is dus essentieel dat we bijenzwermen met zorg behandelen en hun aanwezigheid waarderen.